Doporučená vína ke štědrovečerní tabuli

Doporučená vína ke štědrovečerní tabuli

Přejeme vám krásné Vánoce! Určitě již přemýšlíte nad letošní vánoční večeří. Výběr kvalitního vína je stejně důležitý, jako skvělé jídlo, a proto jsme pro vás připravili vína, která vaše štědrovečerní menu perfektně doladí.

Pokud objednáte do pondělí 21.12., dovezeme vám vína po Praze ZDARMA ještě do Vánoc.

Na přípitek se hodí nejvíce šampaňské nebo moselský sekt. Pokud se vás ale u vánoční tabule nesejde tolik, zvolte moselský suchý bio ryzlink pozdní sběr z nejlepších vinic v Traben-Trarbach. Díky praktickému uzávěru můžete po přípitku zbylé víno uzavřít a dopít později, klidně i následující den aniž by ztratilo na kvalitě. Moselské ryzlinky jsou charakteristické lehkou mineralitou a tím se od ostatních tichých vín vyznačují jemnou perlivostí. Sekt nebo šampaňské tedy můžete moselskými ryzlinky skvěle nahradit.

K rybí nebo cibulové polévce dopijte přípitek, protože k teplé polévce není vychlazené víno nic příjemného :-) 

Největší pozornost ale vyžaduje hlavní chod. Ať už preferujete typického českého kapra s bramborovým salátem nebo pečeného krocana, vždy pro vás máme moselská vína, která jsou pro Štědrý večer jako stvořená.

Smažený kapr / losos / candát a bramborový salát

Tradiční večeře na Štědrý večer se v České republice za poslední roky hodně změnila, kromě smaženého kapra preferuje mnoho lidí lososa, ať už  smaženého nebo jen  opečeného. Velmi oblíbenými druhy ryb jsou také candát, treska nebo halibut. 

K rybám se obecně doporučuje podávat sušší bílé víno s vyšší mineralitou a to moselské ryzlinky splňují na 100% :) Ať už preferujete kapra nebo jinou rybu, je ideální volbou biodynamický ryzlink pozdní sběr od ikony biodynamického vinařství - Sybille Kuntz. Vína z její produkce se pyšní mezinárodní certifikací Demeter.

Další variantou je také suchý ryzlink pozdní sběr z vinařství Mönchhof, které pokračuje ve výrobě slavného ryzlinku Ürziger Würzgarten od J.J. CH. Erbena. V minulých letech došlo ke změně viněty, ale uvnitř zůstalo vše při starém.

V kombinaci s bramborovým salátem s majonézou doporučujeme vybírat zralejší vína - tedy pozdní sběr.

Tuňák a bramborový salát

Ani steak z tuňáka není na Štědrý večer výjimkou. Tuňák si ale lépe rozumí s červeným vínem a protože netradiční večeře si zaslouží netradiční víno, přivezli jsme z Mosely Schwarzriesling, červené víno s 13% alkoholu.

Kuřecí / vepřové řízky a bramborový salát

Ne každý má ryby v oblibě, a proto mnoho rodin večeří na Štědrý den kuřecí nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Tato kombinace je sama o sobě dost těžká a proto by víno mělo být lehké svěží s citrusovým aroma. Přesně takový je suchý ryzlink Alte Reben Grauschiefer z vinařství Willi Haag, které patří do prestižní skupiny předních německých vinařů  VDP (Der Verband deutscher Prädikatsweingüter). VDP německá vína poznáte díky symbolu orla na hrdle láhve a toto označení zaručuje vína nejvyšší kvality.

Vinná klobása 

Tradiční německý vánoční pokrm - párek s bramborovým salátem " Würstchen mit Kartoffelsalat" se na Štědrý večer připravuje i u nás, ale častěji ve variantě - vinná klobása s bramborovou kaší. K vinné klobáse se výborně hodí polosuchý ryzlink od Markuse Hülse, který je velmi svěží s ovocným aroma, což zaručuje skvělou vyváženost chutí.

Pečený krocan nebo husa

Pečený krocan je na štědrovečerní tabuli hlavně USA, kde ho připravují nejčastěji s bramborovou kaší. U nás se tradičně peče husa nebo kachna na Sv. Štěpána 26.12.

K pečené huse a krocanovi se nejčastěji doporučují bílá vína jako je rulandské šedé nebo bílá burgunda z povodí lucemburské Mosely. Z červených vín pak k huse nejlépe sedí Dornfelder.

Houbový kuba

Staročeský tradiční vánoční pokrm - houbový kuba byl typickým jídlem na Štědrý večer až do 40. let 20. století, kdy ho na prvním místě v oblíbenosti vystřídal kapr s bramborovým salátem. K výraznému pokrmu z krup, česneku a majoránky lépe sedí vína s vyšším obsahem alkoholu, například Thiesling ryzlink od mladého a velmi talentovaného vinaře Matthiase Weise z moselského Zellu.

Přejeme vám krásné Vánoce!

Markéta & Alena z Moselwine.cz

 

Odeslat článek známému   Vytisknout