Pečené kuře s ryzlinkovou omáčkou

Pečené kuře s ryzlinkovou omáčkou

Oblíbený oběd pro celou rodinu, který je navíc velmi jednoduchý na přípravu. Jak do omáčky, tak k párování doporučujeme suchý ryzlink Schwarze Katz z vinařství F.J. Weis z moselského Zellu. 

Pro 4 porce budete potřebovat:

  • Kuře bez drobů cca 1,4 Kg
  • sůl a přepř
  • 100 g másla
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 5 cl koňaku
  • 200g čerstvých žampionů
  • 400 ml Rieslingu Schwarze Katz (legendární Černá kočka z moselského Zellu)
  • 200 g créme fraiche
  • 1kg brambor 
  • petržel

Kuře omyjte, osolte a lehce opepřete, vložte ho do pekáče a nechte cca 5 minut v pokojové teplotě. Mezitím si nakrájejte máslo na kostky a kuře jím potřete. Kuře v pekáči vložte do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 30 minut.

Mezitím nakrájejte jarní cibulky, omyjte a očistěte žampiony.

V menším hrnci rozehřejte trošku másla a jarní cibulku orestujte, přidejte koňak a žampiony a jakmile změknou přilijte 400 ml ryzlinku Schwarze Katz. Krátce povařte a přidejte ke kuřeti do pekáčku.

Kuře a přidanou směs pečte dalších cca 30 min.

Zatímco se kuře peče, uvařte brambory a nakrájejte petržel.

Po 30 minutách pečení zkontrolujte, zda je kuře již propečené a pokud ano, vyjměte ho z pekáče a udržujte ho v teple. Do směsi v pekáči přidejte créme fraiche a nechte směs v troubě přivést k varu. Po cca 5 minutách je směs, která má již konzistenci omáčky připravená k servírování společně s kuřetem a petrželovými bramborami.

Odeslat článek známému   Vytisknout