Dýňová polévka s moselským ryzlinkem a kari

Dýňová polévka s moselským ryzlinkem a kari

Dýňová polévka zahřeje, výborně chutná a její příprava je rychlá a jednoduchá. Receptů na dýňovou polévku najdete celou řadu. My dáváme přednost její pikantnější variantě. Vyzkoušejte dýňovou polévku se suchým ryzlinkem a kari kořením.

Na přípravu polévky budete potřebovat:

  • 800g dužiny z dýně hokaido (oloupané, bez semínek)
  • 2 menší brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 chilli papričky
  • 2 polévkové lžíce kari koření
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 0,5 litru suchého moselského ryzlinku (my jsme vařili ze suchého ryzlinku Blauschiefer kabinet)
  • 1 nastrouhanou mrkev
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • dýňová semínka
  • smetana ke šlehání a petržel na dochucení

 

Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Oloupané brambory a dýni nakrájíme na kostky, mrkev nastrouháme na jemno.

Pro intenzivnější chuť polévky můžeme dýni opéct, na pečící papír rozložte dýni pokrájenou na kostky, zalijte olejem a dejte cca na 15 - 30 minut péct.

Cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme dýni, brambory a mrkev a zeleninu orestujeme. Přidáme kari koření a lžičku třtinového cukru.

Okořeněnou zeleninu zalijeme bílým vínem a 3 minuty povaříme. Poté přidáme zeleninový vývar a vše vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.

Polévku rozmixujeme, dochutíme dle potřeby (více kari, případně trochu smetany).

Hotovou dýňovou polévku podáváme s opraženými dýňovými semínky, petrželkou,  případně pro zjemnění lžičkou smetany.

         

 

Odeslat článek známému   Vytisknout