Chřestový krém s moselským ryzlinkem

Chřestový krém s moselským ryzlinkem

Květen je měsíc chřestu. Pro párování jak s bílým, tak se zeleným chřestem neexistuje lepší odrůda vína než je Riesling. 

pro přípravu chřestového krému pro 4 porce budete potřebovat:

  • 1 kg bílého chřestu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 1/2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 středně velké cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 250 ml suchého moselského ryzlinku
  • 2 žloutky ze slepičích vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • čerstvá šťáva z 1/2 citrónu
  • 1/2 polévkové lžíce nastrouhaného muškátového oříšku
  • svazek pažitky
  • sůl a bílý pepř

 

Bílý chřest omyjte a oloupejte, odkrojte tvrdší části konce chřestu a zbytek nakrájejte na cca 4 cm velké kusy. Nakrájený bílý chřest dejte do velkého hrnce, přidejte zeleninový vývar, 50g másla a cukr a pod pokličkou přiveďte k varu. Jakmile se začne vývar vařit, snižte teplotu a nechtě chřest ve vývaru ještě 15 minut probublávat. Poté pár kousků chřestu opatrně vařečkou vyjměte z hrnce a dejte je stranou. 

Uvařený chřest v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem.

Přepravenou cibuli oloupejte a nakrájejte, na zbytku másla ji opečte do zlatova, přidejte lžíci hladké mouky (na jíšku) a nakonec 250 ml suchého ryzlinku. Důkladně vše promíchejte a lehce povařte. Jíšku s ryzlinkem přelijte do hrnce s rozmixovaným chřestem a pomalu přivádějte za občasného míchání k varu. 

Žloutky utřete se 125 ml smetany, ze zbytku smetany připravte šlehačku.

Smíchané žloutky se smetanou nalijte k rozmixovanému chřestu a snižte plamen tak, aby se polévka už nevařila. Přidejte také šťávu z půlky citrónu, nakrájenou pažitku, sůl, bílý pepř a muškátový oříšek. 

Naposledy vše promíchejte a můžete polévku servírovat se šlehačkou a extra pažitkou.

 

Odeslat článek známému   Vytisknout