Dýňová polévka s moselským ryzlinkem a kari
            Dýňová polévka zahřeje, výborně chutná a její příprava je rychlá a jednoduchá. Receptů na dýňovou polévku najdete celou řadu. My dáváme přednost její pikantnější variantě. Vyzkoušejte dýňovou polévku se suchým ryzlinkem a kari kořením.
Na přípravu polévky budete potřebovat:
- 800g dužiny z dýně hokaido (oloupané, bez semínek)
 - 2 menší brambory
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 1-2 chilli papričky
 - 2 polévkové lžíce kari koření
 - 1 lžička třtinového cukru
 - 0,5 litru suchého moselského ryzlinku (my jsme vařili ze suchého ryzlinku Blauschiefer kabinet)
 - 1 nastrouhanou mrkev
 - 1 litr zeleninového vývaru
 - dýňová semínka
 - smetana ke šlehání a petržel na dochucení
 
Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Oloupané brambory a dýni nakrájíme na kostky, mrkev nastrouháme na jemno.
Pro intenzivnější chuť polévky můžeme dýni opéct, na pečící papír rozložte dýni pokrájenou na kostky, zalijte olejem a dejte cca na 15 - 30 minut péct.
Cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme dýni, brambory a mrkev a zeleninu orestujeme. Přidáme kari koření a lžičku třtinového cukru.
Okořeněnou zeleninu zalijeme bílým vínem a 3 minuty povaříme. Poté přidáme zeleninový vývar a vše vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
Polévku rozmixujeme, dochutíme dle potřeby (více kari, případně trochu smetany).
Hotovou dýňovou polévku podáváme s opraženými dýňovými semínky, petrželkou, případně pro zjemnění lžičkou smetany.
   
   
   
%20(545%c2%a0%c3%97%c2%a0100%c2%a0px)%20(1).gif?tid=1049)